LII ehk raamat, mille kaanepildil on kuum mees

19:58

Sellist teemat nagu postituse pealkirjas kahjuks küll lugemise väljakutses pole, aga võiks ju olla. Winston Grahami romaan "Ross Poldark" sobiks ju ideaalselt.  Kui ETV samanimelist sarja näitas, juhtusin emaga koos esimest osa vaatama. Seejärel kuulsin, et raamat ilmumas ja otsustasin edasi mitte vaadata ja pigem lugemist nautida. Raamat mulle meeldis ning ootan põnevusega juba järgmist osa. Sarjas on üldse kokku lausa 12 raamatut (!).

Lugu algab sellega, et sureb Joshua Poldark, noorem kahest vennast. Tema maad päranduvad pojale, kes on Ameerikas sõdimas, kuigi ringi liigub ka kuulujutt, et nooruk on mere taga hukkunud. Ross siiski naaseb koju ning leiab selle kohutavas seisus. Teener, kelle hoolitseda hoone jäi, on end härra eluruumides sisse seadnud ning peale joomise suurt midagi muud seal teinud pole. Ilmneb ka teine mure. Nimelt on Rossi armastatu Elizabeth abiellumas tema onupojaga. Murtud südamega sukeldub mees töösse, asudes oma elu uuesti rööpasse seadma, lagastatud kodu ja maid korrastama ning vaikselt raha kokku kraapima. Nähes laadal üht vaest tüdrukut peksa saamas, võtab ta ka selle vaese hinge oma katuse alla elama, mis muidugi põhjustab ümbruskonnas mahlakaid kuulujutte ning alandab Rossi mainet. Mees teeb muudki, mis on seisusekaaslastele mõeldamatu, näiteks plaanib uue kaevanduse avamist, kui mujal neid järjest suletakse, või asub kohtus oma sulast kaitsma.

Ross Poldark on silmanähtavalt uuenduslik mees, kes eirab põikpäiselt kõiki norme ning teeb mis tahab. Tänapäeval on paljud noored sellised ning taoline käitumine on pigem soosingus, kuid 18. sajandil polnud ta seda teps mitte. Südikas Demelza, kelle ta oma köögitüdrukuks võttis, on samuti parajalt mässumeelne ning kohe oli selge, kuhu suunas see lugu liigub. Ootan sellelt paarilt tulevikus suuri tegusid. Eriti huvitab mind, kuidas hakkab minema avataval kaevandusel. Pärast Zola romaani "Söekaevurid" lugemist, on see teema kirjanduses mind huvitama hakanud. Ise muidugi kaevuriks saada ei tahaks.

Romantikutele on see raamat kindlasti meelt mööda, kuid lisaks ilusale armuloole on autor loonud ka nauditavad tegelaskujud koos mõnusa ajastutruu taustaga. 



You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND