XCV ehk saatuslik naine

12:18

Mata Hari on kahtlemata kuulus ja nimi kõigile tuttav, kuid mida ta ikka õieti tegi ja kui oluline oli, ma täpselt ei teadnud. Kergeks pilguheitmiseks selle eelmisel sajandil elanud naise maailma on Paulo Coelho uusim romaan "Spioon" hea valik.

Mata Hari, kodanikunimega Margaretha Zelle oli, nagu autorgi tõdes, järjekordne naine, kes sündis valel ajal. Ta oli ajast ees, tahtes olla vaba ja iseseisev. Seejuures sai naisest eksootiline tantsija, kes kogus kuulsust erootiliste elementidega. Ta elas ekstravagantset elu, oli tuntud kurtisaan, kellega kurameerisid ajastu võimsaimad mehed. Kuid sõda lõpetas naise lennuka karjääri ja ta hukati Esimese maailmasõja ajal, kui spioon, kuigi süüd kinnitavaid asitõendeid nappis. Raamat algabki mahalaskmis-stseeniga ning ülejäänu on Mata Hari eluga põgus tutvumine läbi erinevate kirjade: emalt tütrele ja advokaadilt süüdistatavale. 

Toon ei ole liialt isiklik, tekitades küll kaastunnet, kuid samas ei suru ühtki seisukohta peale. Lugeja saab ise mõtiskleda, kui palju Mata Hari spionaažis süüdi oli ja kas sünge lõpp oli ikka õigustatud. Spekuleeriti näiteks, et naise kinni pidamise ja hukkamise triumf viis pilgud kõrvale süngelt seisult sõjarindel. Prantsusmaa vajas motiveerivat väikest võitu, nagu ühe spiooni tabamine.

Kokkuvõttes suutis minu arust raamat tekitada huvi Mata Hari vastu, anda põgusa ülevaate, kes ta oli, mis ta tegi, miks ta oluline on. Paarisaja lehega ei suudeta muidugi midagi sügavat edasi anda, aga alati pole vaja. Mulle meeldis.

You Might Also Like

0 kommentaari

CC BY-NC-ND